25 jaar kleine prijzen, grote glimlach! Action bestaat 25 jaar en wil dat vieren

Action bestaat 25 jaar! Om ons jubileum te vieren geven we 10 x 1 minuut GRATIS shoppen weg ter waarde van  €1000!!

Action is een relatief jonge keten die pas in 1993 is opgericht en met een klein winkeltje in Enkhuizen ooit gestart is. Dit jaar bestaan ze 25 jaar. Dat kleine winkeltje is inmiddels uitgegroeid tot een internationale keten van formaat. Ik spreek directievoorzitter Sander van der Laan om te horen wat de stand van zaken is. Persoonlijk had ik vooral mijn vragen bij hun MVO beleid, maar ik moet zeggen dat het bedrijf nu op de goede weg is.

Geschiedenis

300-1Het avontuur van Action begint in 1993 met winkeltje in Enkhuizen. Een winkeltje van zestig vierkante meter met een garagebox als magazijn. Het assortiment is vanaf het eerste begin al zo laag mogelijk geprijsd en kostenbewustzijn is, vanuit een diepgewortelde no-nonsense mentaliteit, al direct vanzelfsprekend. Nu staat er een succesvolle internationale Retail keten met meer dan 1100 winkels in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, Luxemburg, Oostenrijk en Polen.

Groei

De ambitie om te groeien en uit te breiden zit er vanaf het prille begin in. Na de eerste winkel in Enkhuizen volgen er snel meer. Eind 1994 bezit Action acht winkels, in 2002 zijn dat er al 94. De grootste groei moet dan nog komen. Met het in gebruik nemen van het nieuwe hoofdkantoor en distributiecentrum in Zwaagdijk-Oost in 2003, is Action klaar voor internationale expansie.

Supermarktconcept

In 2004 wordt de eerste winkel in supermarktconcept geopend met winkelwagens en een kassameubel met lopende band. Nieuwe winkels hebben vanaf dat moment een oppervlak van minimaal 800 m2. Ook reeds bestaande winkels worden volgens dit concept omgebouwd.

Internationale expansie

Action gaat in 2005 met de opening van een winkel in België voor het eerst over de grens. Het aantal winkels groeit aanhoudend, al duurt het even voordat ook de Belgische klant de Action formule omhelst. In 2009 en 2012 volgen ook Duitsland en Frankrijk. Om deze groei te faciliteren wordt in 2007 en in 2010 het Distributiecentrum uitgebreid naar een totale capaciteit van 100.000 m2. Vrachtwagens rijden af en aan om alle winkels continu te voorzien van Action’s dagelijks wisselende en verrassende assortiment.

Overname

In september 2011 wordt Action overgenomen door investeerder 3i en is op dat moment al veel groter dan iedereen ooit had gedacht. Door de overname heeft Action des te meer potentie om explosief verder te groeien in binnen- en buitenland. En dat doet Action dan ook!

Uitbreiding distributiecentra

In het Limburgse Echt opent Action in juni 2014 een nieuw distributiecentrum, dat begin 2015 alweer wordt uitgebreid naar een totale oppervlakte van 73.000 m².  Meer dan 1200 medewerkers beleveren vanuit Echt alle filialen in het zuiden van Nederland, Duitsland, België en Frankrijk. Dit is echter niet meer voldoende. Action neemt daarom in maart 2016 een 3edistributiecentrum in Moissy-Cramayel, ten zuiden van Parijs, in gebruik. Om onze verdere expansie te ondersteunen zijn wij in september 2016 gestart met het bouwen van een nieuw distributiecentrum in Biblis, in het zuiden van Duitsland. In het voorjaar van 2017 werd deze in gebruik genomen. Een vijfde distributiecentrum nabij Toulouse in Frankrijk is sinds dit najaar volledig operationeel.

Blijvend ambitieus

In 2016 groeit Action met 197 nieuwe winkels en creëren we ongeveer 6000 nieuwe banen. In oktober openden we feestelijk onze 750ste winkel in totaal, onze 200ste winkel in Frankrijk en  100ste winkel in Duitsland. Met de opening van een eerste winkel in Polen staat de teller in oktober 2017 op meer dan 1100 winkels. Action blijft echter ambitieus en wil in 2018 nog harder groeien.  Bijna 40.000 internationale medewerkers dragen bij het succes van Action.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *